Monday, November 22, 2010

Petua Putihkan Kulit

Actually tak de petua pun..Semalam aku ada terima mesej yang minta petua untuk putihkan kulit..Aku sangat terkejut dan tak sangka..Sebabnya aku bukanlah orang yang putih melepak..

Ye..Memang aku mengaku dulu aku kategori hitam manis(manis mesti ada nak sedapkan hati)..Tak percaya boleh tengok gambar dibawah..


Gambar ni tahun 2004..Tu je gambar yang aku ada berkulit gelap..Lebih kurang macam tulah aku bila berkulit hitam manis..

So,hari ni nak ceritalah pengalaman aku dan cara-cara memutihkan kulit aku ni..

1. Aku beli produk untuk memutihkan kulit..Tak kiralah produk apa janji untuk memutihkan kulit..Aku pakai Tia Amelia..Itu je yang sesuai untuk aku..Before this, aku try pakai natasya..Memang ok tapi kulit jadi nipis dan bila ko terkena matahari muka ko macam kena bakar..Itu tak bagus ye..Bila pakai produk untuk memutihkan dan mencerahkan kulit make sure pakai berterusan dan berdisiplin..Jangan kejap pakai kejap tak pakai..Aku pun selalu gak macam tu..kadang-kadang produk yang bagus untuk kulit ni dia akan ambil masa untuk mencerahkan kulit..Jangan yang memberi kesan cepat itu bukan produk yang bagus..So,jangan give up bila tengok after 2 weeks tiada perubahan..Nasihat aku pakai je..


2. Bila berada ditempat yang panas terik mesti pakai sunblock ye..Itu yang paling penting..Matahari sekarang tak elok untuk kulit..So,memang kena pakai sunblock..Aku jarang kena cahaya matahari ni..Bukan aku puteri lilin ye..Aku sleeping beauty version moden je..Ingat tu..Mana taknya aku keluar rumah matahari tak terbit lagi..Aku balik rumah matahari dah terbenam..Sebab tu aku putih je..haha~

3. Aku tiap-tiap bulan wajib buat facial..Tak mahal pun aku buat..Around RM50.00..Facial sangat bagus untuk kulit muka kita ni..Especially untuk buang blackhead dengan whitehead yang ada kat muka kita semua..Bila lagi nak manjakan kulit muka?Betul tak?..Time ni jelah..Kalau tak ada masa dan rasa mahal nak buat facial..Korang boleh buat kat rumah juga..Belilah masker atau scrub yang banyak dipasaran sekarang..Kena tanya yang pakar..Aku bukan pakar ye..Aku tak pandai nak suggestkan produk apa yang bagus..

4. Yang ni paling penting..Jangan lupa beli produk yang mencerahkan juga untuk badan juga..Banyak yang aku tengok muka bukan main putih melepak tapi bab tangan dan kaki gelap semacam je..Tak balance tu..kena pakai juga losyen yang mencerahkan..Aku pakai Vaseline Healthy White..
Ini cara aku untuk memutihkan kulit aku berdasarkan pengalaman aku..Lain orang lain caranya ye..Ok..Selamat Mencuba ye..

Hajar: Kalau nak tengok gambar aku yang dah putih lagi balance tengoklah dekat tepi blog aku..Malas nak upload..

18 cakap hajar comel:

Solihin Zubir said...

perghh.. memang nmpk ketara perbezaannya...

Hajar said...

solihin:
memang ketara..so,boleh pakailah tips ni ye..ko tak boleh ye..ko lelaki..aku tak suka tgk lelaki putih..hehe~

Shahiran said...

Uh menakutkan. T terpilih awek cam orang *puteh* tapi ada baby itam mulala rasa pelik pastu...

Hajar said...

Shahiran:
memg pelik..hehe~

cikmawar said...

wow..
ketaranya..

aima in luv said...

wahhh,,, sangat berkesan..
jarang jmpa product yg btol2 berkesan kn..

Anonymous said...

berapa lama dia takes time utk nmpk perubahan eh?

Anonymous said...

at mne nk bli lotion tu?

Anonymous said...

wow,serius ke ni?akak bg saye semangat utk cerahlah hihi.

khairi said...

hebat...!usaha,tawakal...

deqna said...

uishh gna lotion p0wn bole ptih'kn tgn n kaki ea ? ? stgah lotion tuhh susa laa nk mjrab . . nak try laa gna vseline tuhh ..

DilaMilin said...

Wooow..memang ketara perubahan! Serius! Saya pakai Safi jek. ehek2..nanti nak beli vaseline. :D

cream pemutih muka dan badan herbal said...

salam kenal mbak

Jasmine said...

Kak, nk tnyer ckit? Vaseline Healty White 2 bley didapati di kdai2 supermarket biasa je ker??Ataupown djual d'tmpt2 t'tentu..Braper plak harganyer..tq Kak Siti!!!! :)

bey pun nak share gak :) said...

salam. . saya bey . btw sy sbnrnya memang dah ada lotion vaseline tu. tp untk kulit muka tu sy blum pernah guna tia amilia coz sy just guna sabun susu beras je dari maxipeel.. just nk share if nk nampak kesan yg bgus guna skali Collagen + vitamin C.. Guna 1-2 kotak da nampak kesan . .harga pun murah dlm RM30 ke bwh je. . n sy slalu bli kat kdai jamu. . korg cuba lah insyaallah berkesan sbb sy sndiri prnah menggunakn nya. . kulit sy mcm awk gak sawo matang tp lps usaha korg tgk kat fb sy (beybie archeles evans) tu lah sy skunk ni :)

bey said...

salam vaselline uh sy ada. tp lau nk lg cntik minum lah soy collagen lg cpt kesan . .murah pun murah .

NJihe.am said...

Salam singgah, jiha pun suka pakai vaseline, buat masa ni tak nampak perubahan lagi... studioous.blogspot.com

Norhayati Ismail said...

hai hajar..thanks sharing tips..
nk buat masker ngn mudah nnt tgk nie ye..mudah sgt2 tau, korang mesti suka..
http://bit.ly/1hcipo1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...