Thursday, March 24, 2011

Sakit Dada Tak Semestinya Sakit Jantung

Assalamualaikum semua..

Hari ni nak cerita pasal sakit dada..Kenapa tiba-tiba aku nak cerita ye..Sebabnya aku sendiri yang alaminya..Kan aku ada cerita yang aku tak dapat nak update sangat sebab kesihatan aku tak mengizinkan..Aku mengalami sakit dada yang teruk..


Sebenarnya dah lama aku sakit dada ni tapi tak teruk sangat..Hari Selasa tu aku sakit dada yang teruk sangat..Aku tak boleh bergerak sangat..Nak cakap pun sakit..Aku duduk satu tempat & tak gerak2 sebab sakit sangat..Last2 Zamri bawa aku pergi klinik..Mula-mula aku risaulah dan cuak..Adakah aku ada sakit jantung?Aku muda lagi..Mulalah aku fikir yang bukan-bukan..Anak dara tu macam mana..Zamri aku tak risau sebabnya orang lelaki kalau bini mati mesti kahwin lainlah..

Rupanya bukan..Alhamdulillah sangat..Lega kau..Doktor cakap jantung sebelah kiri..Aku sakit sebelah kanan..Lepas tu kalau sakit jantung bila tekan tak sakit..Aku punya sakit dada tekan sakit..Doktor cakap tulang rusuk aku dah berlanggar dengan tulang dada kot..Aku tak pandailah nak explain..Sebab tu aku sakit..Doktor kata punca ada 2 iaitu bersenam & angkat berat..

Aku senam pun seminggu sekali je..Angkat berat tu rupanya aku hari-hari pergi ofis usung laptop aku..Beg laptop tu memang beratlah..Doktor tidak menggalakkan aku bawa berat & senam..Tak boleh senam tu yang aku suka..haha~Doktor bagi pain killer dengan ubat sapu..Tapi bila aku makan pain killer aku sakit kepalalah..Macam mana plak tu ye..Weekend ni aku akan jumpa doktor semula..

Korang doakan aku sihat semulalah ye..;p

24 cakap hajar comel:

zubect said...

akak,jgn angkat brg yg berat2 tau,n senam dgn cr yg btol

Adzriel AB said...

hajar... join contest mudah. akak tag hajar. just copy paste je.

http://adzriel.blogspot.com/2011/03/mini-contest-precious-humairah-in-house.html

alyrds said...

so.. kalau mcmtu kene tukar la laptop tu ke iPad ke.... ringan bayak tu... hehe...

anyway .. get well soon

mrs Gee :) said...

cepat2 sembuh ek.. sy pun pernah kena sakit dada nih.. biasanya kl angkat berat n musim buah..mkn buah duku byk xhengat, sejuk..terus dpt sakit dada..

Hanis Azla said...

info yg baik ni.. selalu tu klu sakit dada mmg terus dok ingat sakit jantung aje..

::nuRuLaDHar:: said...

smoga akak cepat sembuh ye.. :)

relevan said...

Zamri aku tak risau sebabnya orang lelaki kalau bini mati mesti kahwin lainlah..

'' hah Zamri dengar tu "..

Ila said...

semoga cepat sihat...bab bersenam tu yg best tu yer...

Mommy Fara said...

kene rerajin exercise tu....badan terkejut, asik angkat berat je..heheheh! moga2 kite seme sihat!

NaniRostam said...

Insyallah tak da apa-apa tu....mungkin stress atau penat. Just banyak berehat dan bersantai...jaga pemakanan.

Solihin Zubir said...

smoga dada anda cepat sembuh ye...

*err.. lain mcm plak bunyinya.. heheh..

an.nabihan said...

ala... ciannya

Nadira Abdul said...

adoi kepala sakit pule..hehe

Farahin Zamri said...

Salam akak .
Nak tanya , sakitnya macam ni ke , sakit dada secara tiba-tiba then tak boleh bergerak atau bernafas . Makin banyak bergerak , makin sakit .
Sebab saya pun selalu sangat kena macam tu .
Haritu sampai 15 mins kena .
Teruk jugaklah , rasa macam nak lemas , lepas kena tu dah termengah-mengah sebab kena tahan nafas lama sangat .
Terpaksa tarik nafas sikit-sikit walaupun sakit .
Tapi saya tak buat medical check-up lagi .

Anonymous said...

Kalo sakit kt sbelah kiri plak..kt area jantung tuh..ehmm?

azra wahab said...

salam.sy ade jugak rase sakit dada. utk bbape lame boleh thn. n jrg sakit dada nye. but lately selalu pulak sakit dada.nk tnye, sakit yg akak rase mule2 mcm rase sakit mase nk bnafas n telan mknn ke?

Siti Hajar Masri said...

farahin:
baik awak refer kat doktor..tak berani ckplah..;p

Siti Hajar Masri said...

azra:
sorrylah dik..x ingatlah sakitnya mcm mana..tp apa2 pun baik refer dgn doktor..;p

Anonymous said...

ahmadk89:
just share, baru2 ni aku kne sakit dada. dlm kul 11 mlm lbh kot, baru je pas tgk bola time 2, tbe2 smpai umah dada sblah kiri sakit tiba2. just leh duduk n baring je, makin byk bgerak makin sakit. aku cuak, ntah2 sakit jntung ke ape ke sebb sakit dada kiri. 1 mlm sakit, nasib bek dpt gak tdo. bgn tdo pun still sakit lg, sush nk tarik nafas dalam2 mcm jntung ni ase cm sempit je. aku g jmpa dktor check. doktor suh baring n buat ujian jntung kt aku dgn segera, die lekatkan wayar kt dua2 kaki, tgn n lbh kurang 6 wyr area dada (jntung). (punye la cuak da mcm kne eksperimen lak)then, pas dktor tgk ujian jntung n blood presure test aku, die ckp normal. fuhh lega aku... dr ckp otot dada aku mgkin meregang or 'stress' kt muscle area c2. die ckp jgn risau jntung aku sihat.. n bg ubat utk legakn otot dada n thn sakit, dlm 24 jam dh makin pulih n dh ok dah.. huhu..
so moral of story, kalo ase lain mcm cpat2 la jmpa dr. jgn takut, mgkin if ade pape risiko ia dpt dicegah or dirawat pd prgkat awal :)

Fatimah Bt Tony said...

just nak share, aku pernah sakit dada sebelum ni, n aku suspect aku ada kolesterol tinggi. Lepas aku telan 3 biji tablet omega 3, alhamdulillah, sakit dada terus beransur hilang.

rubiey said...

salam...akk....sy pown dew skt y sme mcm akk...sme y doktor 2 ckpkn...tp lps sy xray 2 sy xg follow ag...

Fatimah Bt Tony said...

Info yang menarik. Terima kasih untuk perkongsian. :)

Fatimah Bt Tony said...

Info yang menarik. Terima kasih untuk perkongsian. :)

Zara Ash Burn said...

info yang baik dn berguna...
akk baru 2hari mengalami sakit dada.tiba2 jea kena rasa berat sangat kt dada ni,lps tu nk tarik nafas panjang2 pun sakit..makan nk tekan makanan rasa mcm sempit...takut sgt Ya Allah..
smlm gi klinik doktor kata angin jea....so dia bg ubt angin,ubt thn sakit dgn ubt sakit sendi....
tapi bgn pg nie mmg sakit sgt2 rasa takut dok fikir aku ni dh nk mati ke?
lps tu bila bkk google rupanya ramai yg alami skt mcm nie...lega ckit...semoga Allah permudahkn segala2nya sbb akk nk gi mengerjakn umrah bln 3 nie...jd harap sgt badan sihat sbb pergi sana nk bantu mak yg xberapa sihat...tapi akk pulak yg xsihat.....tima kasih atas info nie...akk akn cuba cari cara utk menyembuhknnya....dgn izinNya mudah2an semuanya lancar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...