Wednesday, April 13, 2011

Dugaan Buat Kami

Assalamualaikum semua..

Hari Isnin yang lepas Zamri ambil aku balik kerja naik motor..Tiba-tiba kat selekoh nak menghala ke Subang Parade motor tu tayar pecah..Zamri tahan guna kaki dia supaya kami tak jatuh..Kalau aku yang bawak confirm dah terbalik bagai..Tapi kalau jatuh juga time tu confirm aku dah tak nak naik motor..

Sebabnya aku pernah bawa motor jatuh kat area situ gak..Kejadian tu dah hampir 3 tahun tapi aku still tak berani nak bawak lagi..Jadi pembonceng je aku berani..Kami tersadailah sekejap kat tepi jalan tu..Nasib kami kira baik juga sebab Zamri ramai kawan kat area Subang ni..Dari dia remaja sampailah kami kahwin dia memang menetap kat Subang..Kawan-kawan dia pun datanglah untuk tolong..Alhamdulillah sangat..


Inilah kawan-kawan dia yang tolong..Zamri upahkan duit diorang tak nak..Itulah namanya kawankan..Sedia membantu bila kawan-kawan susah..

Time ni dah nak hampir pukul 7.00 malam..Masih tak settle lagi..Aku cuma risaukan anak dara tu je..Kebetulan pada hari itu kami nak jumpa dengan owner rumah & lawyer pasal pembelian rumah tu pada 8.00 malam..Dugaan-dugaan..Zamri call owner cakap kami lewat sikit..

Bila dah siap semua Zamri pun pecut tapi jantung aku ni berdebar-debar sebab takut jadi lagikan..Dalam hati ni berdoa je supaya selamat sampai nak ambil anak dara cepat..Bila sampai taska je rupanya tinggal anak dara tu je..Kesian anak aku..Tak pernah-pernah kami ambil lewat macam tu..

Sampai je rumah mandi manda & solat bagai..Itu pun rasanya buat dalam keadaan kelam kabut sebab tak nak owner rumah dengan lawyer tunggu kami..Alhamdulillah sampai juga rumah owner tu..Ingatkan lawyer tu dah sampai rupanya belum lagi..Terpaksa tunggu lagi..


Owner rumah dengan wife dia..Tak pernah jumpa owner rumah yang sebaik macam diorang ni..Kitorang baru 1st time nak beli rumah dan diorang banyak membantu kami..

Urusan sign agreement bagai siap dalam pukul 11.00 malam..Mata kami ngantuk dan perut pun lapar..Kami terus menghala ke kedai makan nak isi perut yang lapar ni..Bila dah sampai makanan aku pulak tak selera nak makan sebab dah malam satu dengan sakit tekak sangat..Nak telan pun sakit..Semalam memang aku cuti sakit sebab demam,batuk & selesema..

Aku rasa ni mungkin dugaan kami nak beli rumah..Hari ni kami akan submit loan kat bank..Aku harap sangat bank tak banyak kerenah..Dan harap sangat loan rumah lulus dengan senangnya..Korang doakan ye..;p

9 comments:

SoLy SoLicious said...

dugaan.. semoga bersabar ^^
*chill*

far_east said...

insyaAllah mudah2an semua berjalan lancar..

Mommy Fara said...

Insya-Allah. Saya doakan semuanya smooth!

Siti Hajar Masri said...

tq semua..terharu..:)

PReDicToR said...

beruntungnya ade kawan2 sbegitu...

byk2 brsabar ye

relevan said...

InsyaAlllah dapat rumah baru ..

KAMIHIDUP said...

nasib baik ada kawan boleh tolong, bahaya juga kalau motor pancit ni, takut terjatuh, wah kak, rumah baru ye, semoga semuanya berjalan lancar. :)

arizs said...

baguslah beli rumah. tak pasti prosedur dengan lawyer camner. but, jangan bagi overdue 3 bulan loan bank tu. klu tak nanti kena extra charge dari lawyer.

last time beli rumah baru, kena denda 5000 sebab bank lewat release payment.

maza said...

maza tak ada pengalaman dlm membeli rumah terpakai.. tapi apa2 hal pun mudah2an hajar dipermudahkan segala urusan.. ameennnn

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...