Tuesday, August 23, 2011

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya


Assalamualaikum semua..


Hari Ahad aku berbuka kat rumah kakak aku kat Sg buloh sebabnya anak dara aku kakak aku yang jaga..Aku ada kelas Zamri plak pepagi buta dapat call ada emergency kat DBP..Katanya ada paip pecah kat tingkat 15..Banjir katanya..Wajib pergi sebab dia yang handle projek tu..

Lepas habis kelas aku ajaklah Zamri pergi bazar..Takkan nak berbuka rumah orang tangan kosong je kan..Bazar kat area rumah kakak aku ni banyak warga asing..Tetiba aku rasa macam aku ada kat Jakarta..haha~

Tengah-tengah aku jalan berhimpit-himpit tetiba aku rasa diri aku kena tolak dengan sangat kuat..Nasib baik Zamri pegang aku..Bila aku pandang budak yang tolak aku..Aku rasa umur dia dalam 6-7 tahun tapi badan dia besar..Budak tu siap pandang aku macam tak puas hati macam aku yang tolak dia..Aku tergamam..Dan paling aku tak sangka budak tu berkali2 pandang aku macam tak puas hati..Macam aku yang bersalah..Aku terus tak terkata apa2 pun..Zamri pun macam tergamam gak..

Automatic aku terus tengok mak dia..Dalam kepala hotak aku ni terfikir mak dia tak ajar berbudi bahasa dengan orang tua ke??

Semalam plak aku pergi Jusco kat IOI Mall..Tetiba budak perempuan terlanggar aku sebab dia kena kejar dengan abang dia tapi that girl say "sorry auntie" sambil senyum..Aku pun senyum balik dan kata tak pe..Aku tergamam jugak dan automatic juga aku tengok mak dia..

Dan aku mula berfikir mesti mak dia ajar berbudi bahasa dengan orang..Tak kira tua atau muda..Sebab aku belum tua..;p

Daripada situasi yang aku sebut ni betapa pentingnya kita ajar anak kita berbudi bahasa dari kecil..Sangat2 penting supaya anak kita nanti membesar dengan sopan dan santun..Tak susahkan nak ajar anak kita perkataan maaf dan terima kasih..Ye dak..




2 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

berbeza sgguh 2situasi tu kan,.budak2 kecik klu wat slh org tak salahkan budak tu org salahkan mak ayh bdak tu yg mndidik dia,.=))

Mommy Fara said...

Ya Allah...jauhkanlah perangai anak sy spt budak yg tolak awak tu.

Mode risau.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...